Toen ik met nachtdiensten begon had ik totaal geen structuur en regelmaat in mijn eet patroon. Ik at de hele nacht door.
Toen ik me er meer in ging verdiepen kwam ik er achter dat je wel degelijk regelmaat kan toepassen in je eetpatroon, net zoals overdag.
Als je overdag werkt heb je normaal gesproken een eetschema van 6 eetmomenten, waarvan 3 hoofdmaaltijden. Deze structuur is als je ‘s nachts werkt niet haalbaar. Want dat zal betekenen dat je om de 3 uur je wekker moet zetten om te moeten eten. 🤔. En op de momenten dat je druk bent eet je helemaal niet.
Ook is het niet handig om het eetschema ongewijzigd door te schuiven, want dan zou je ‘s nachts aan je diner zitten, en neem van mij aan daar zit je maag en darmen niet op te wachten. En omdat je spijsvertering al op een laag pitje staat wordt je voedsel ook nog omgezet in vet in plaats van energie. En net wanneer je weer wat afgevallen bent komt weer die vervelende nachtdienst.
Maar wat is dan wel de oplossing. Nou dat zal ik je vertellen: hou wel gewoon de 6 eetmomenten aan, maar verplaats de lunch naar wanneer je bijna op bed gaat. Niet een uitgebreide lunch natuurlijk. Maar een koolhydraatrijke lunch met wat melkproducten. De koolhydraten zodat je slaperig wordt en de melkproducten omdat het lekker vult, en deze zorgen dat je niet wakker wordt van de honger.
Het ontbijt neem je rond een uurtje of 2 en je diner om een uurtje of 19 of lekker met je gezin. De tussendoortjes plan je daar om heen voor wat handig is.
Mij heeft het zoveel meer rust, maar ook veel meer energie gegeven. Ook slaap ik veel beter. Dus zeker de moeite waard